Din guide till den perfekta mediadatorn

Raspberry Pi med bla. XBMC som HTPC, mediaspelare

Raspberry Pi enkortsdator

Raspberry Pi (RB Pi) är en väldigt liten enkortsdator (en hel dator som är byggd på ett enda kretskort) i storlek av ett kreditkort. Den är väldigt billig med ett pris på runt 370 kr. Dessvärre lämpar den sig inte till den som är ovan med datorer då det krävs en del konfiguration innan man kan använda den som mediadator.

Datorn utvecklades av en brittisk välgörenhetsorganisation vid namn Raspberry Pi Foundation med fokus på utbildning. Dock har många sett potential hos systemet som mediaspelare vilket har lett till flertalet mjukvaror anpassade till Raspberry Pi. Enheten levereras utan varken strömadapter (laddare), minneskort eller chassi.

Raspberry Pi som mediadator

För att använda en Raspberry Pi som mediadator bör man installera ett operativsystem som är avsett för detta. Det finns främst tre olika inom detta segment: Raspbmc, Xbian och OpenELEC. Alla tre är baserade på mediacenter-mjukvaran XBMC. Vi rekommenderar Raspbmc då det finns mest information och guider till detta, samt att det fungerar bäst i dagsläget.

Köpa RB Pi

Raspberry Pi finns bland annat att köpa hos Misco för 360kr.